Select language
  • Blogi
  • Blogi
  • Blogi
  • Blogi

20.08.2018

Juuso ja rintamamiestalon remppa

 ”Huonosti lämpöeristettyä taloa voi verrata kukkaroon, jossa on reikiä, tai vuotavaan astiaan. Ei kukaan kanna rahoja reiällisessä kukkarossa, vaan huomattuaan vian korjaa sen tai hankkii heti uuden. Rakennuksessa sen sijaan ei huomata yhtä pahoja vikoja niinkään helposti, vaikka tulos on rahallisesti usein turmiollisempikin.” (Lähde Tako-tehtaan ohjekirja Lämmin koti vuodelta 1949.)

 Paljon siis puhetta riittää remonteista. Nettikin on tulvillaan mitä erikoisempia tarinoita onnistuneista ja vähemmän onnistuneista remonteista. Juuso päätti tehdä sen onnistuneen remontin, josta tässä pieni kuvaus.

Löytyi talo, jota ei ole peruspilattu

 Mikä se sellainen talo on, josta sanotaan, että ei ole peruspilattu? Tuolla kummallisella käsitteellä kuvataan vanhaa rintamamies- tai hirsitaloa, johon ei ole tehty remonttia rakenteita muuttaen. Niiden on annettu olla alkuperäisinä, hengittävinä.

 Juuso löysi juuri sellaisen aarteen, jossa kaikki rakenteet olivat alkuperäisessä kunnossa. Seinissä, välipohjassa ja ylä- ja alapohjassa purueristeet. Paperia ja lautaa, pinkopahvilla kuorrutettuna. Kosteutta sitovana ja luovuttavana, siis hengittävänä.

 Miten tuollaiset rakenteet eristetään oikein?

  Remppa alkoi talon ulkoseinien ja lattian eristyksellä. Poistettiin vanhat pahvit seinistä laudoitukseen asti ja avattiin vanha lattia reuna-alueilta. Ja mitä löytyikään! Tietysti kirkkaat purut ja terveet lattianiskat, kuin eilen asennetut.

 Ensimmäiseksi Juuso kaivoi pois vanhat purut ulkoseinän vierestä. Ala- ja välipohjissa palkistojen kohdalla kun tuppaa olemaan usein paha ilmavuoto, joka jäähdyttää lattianrajaa tuoden ilkeän vedon tunteen. Seuraava vaihe oli varmistaa ulkoseinältä lähtevien lattianiskojen ilmatiiviys. Hengittävä Ekovilla X Reno leikattiin ja asennettiin liimamassalla ja niittaamalla lattianiska kiertäen ilmatiiviisti. Ja varmistettiin teipillä.

 Reunasta poistetut purut korvattiin käsinlevitettävällä Ekovillapurulla, joka on pienissä kohteissa kätevä eriste. Tuttu puhallusvilla on pakattu löysästi 10 kilon säkkeihin, josta se on helppo asentaa. Seiniin asennettiin lisäeristeeksi 50 mm Ekovillalevy, ilmansulkupaperi ja lopuksi sisäverhouslevy.

 Hyvin säilyneen rintamamiestalon ilmanpitävyys ja eristyskyky parani kosteusturvallisesti, kun käytettiin hengittäviä materiaaleja. Materiaaleilla, joilla on kyky kastua ja kuivua, voidaan rakentaa hengittäviä rakenteita. Juuson talon alkuperäiset rakennusaineet olivat kestäneet virheettömänä 60 vuotta. Oikein korjattuna, yksiaineisuus säilyttäen ne kestävät hamaan tulevaisuuteen.

Ja jos jää jokin tuossa askarruttamaan, lähetähän viestiä kysymysboxiin ja kysy niin kerrotaan lisää!

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen

Ilmansulkupaperin leikkaaminen
Paperin tiivistäminen massalla
Paperin kiinnittäminen niiteillä
Ilmatiiviys varmistetaan teipillä
Eristys Ekovillapurulla
Ekovillalevyn asennus

21.12.2017

Lämpimiä ajatuksia

 Lämpö, turvallisuus ja ekologisuus ovat hyvän elämän rakennusaineita. Siksi Ekovilla on enemmän kuin eriste, se on mahdollisuus tehdä elämästä hyvää ympäristön edut huomioiden. Olemme tehneet kestävän eristämisen puolesta työtä jo vuosikymmeniä. Aloittaneet kierrätyskuidun käytön hengittävän rakennusmateriaalin valmistuksessa ensimmäisten joukossa. Olemme ylpeitä, että voimme tarjota hyvän tuotteen lisäksi mahdollisuuden myös hyvään elämään. 

 Ekovilla haluaa olla myös luotettava yhteistyökumppani. Haluamme, että yhteistyökumppaniemme menestyvät kanssamme. Ja että asiakkaamme saavat lämpimän, hengittävän ja ekologisen kodin jossa on hyvä elää. Yhteistyö perustuu aina molemminpuolisesti rakennettuun ja ansaittuun luottamukseen. Me haluamme tehdä hyvää työtä joka päivä. Asiakkaillemme, yhteistyökumppaneillemme ja itsellemme.

 Luottamusta ei voi ostaa, se on ansaittava. Aina ei kaikki mene niin kuin haluaisimme, vaan joskus tulee myös virheitä. Meille on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että virheet korjataan. Meillä on mahdollisuus rakentaa luottamusta toistemme kanssa joka päivä. Mitä enemmän sitä saamme, sitä enemmän meihin luotetaan. Asiakkaidemme tarinat kertovat luottamuksen tärkeydestä.

Lämmin kiitos yhteistyöstä.
Hyvää Joulua!

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen

27.11.2017

Ekovillan tavaramerkkiä lainaamassa

Nalle Puh rakentaa

”Mikä hätänä, Ihaa?”

”Ei mikään. Mitä minulla, pikku juttu. Et varmaan ole nähnyt taloa tai sen tapaista näillä main?”

”Millaista taloa?”

”No, taloa.”

”Kuka siinä asuu?”

”Minä. Ainakin luulin asuvani. Mutta nähtävästi en asu. Niin kai se on, ei meillä kaikilla voi olla taloa.”

 Joskus voi käydä kuten Ihaalle. Uneksii omasta talosta niin paljon, että uskoo sen olevan jo rakennettu. Vähän nolo juttu, mutta aina sattuu ja tapahtuu. Mutta miten se sitten liittyy Ekovillaan ja tähän juttuun? Kyllä siitä yhteys löytyy. Kerron lyhyen kertomuksen lämpimästä ja vihreästä Ekovillasta. Joten jatkaisitko lukemista.

 Lämmin vihreä Ekovilla

 Hyvä elämä on lämmintä ja turvallista. Luonnon tuottamalla kuidulla eristäminen antaa talollesi ja perheellesi olosuhteet, jota ympäröi hyvä elämä. Lämpö, turvallisuus ja ekologisuus ovat hyvän elämän rakennusaineita, joita Ekovilla pyrkii edistämään omalla toiminnallaan. Haluamme olla mukana rakentamassa elämästä hyvää ympäristön edut huomioiden. Ekovilla on tehnyt työtä hyvän elämän rakennusaineiden puolesta jo vuosikymmeniä. Olemme ylpeitä, että voimme tarjota hyvän tuotteen lisäksi mahdollisuuden myös hyvään elämään. Mielestämme hyvä elämä on lämmin ja vihreä.

Suomalaisen perheyrityksen menestysresepti on hyvä tuote, hyvät ohjeet ja hyvä palvelu

 Ekovilla Oy:llä on juurensa Kuusankoskella, kun vuonna 1979 muutama ennakkoluuloton yrittäjä käynnisti ensimmäisen puukuitueristettä valmistavan tehtaan. Tehtaita on nyt neljä, jotka tuottavat suomalaisin voimin suomalaista eristettä. Oma koti siis eristetään kotimaisen perheyritysten tuotteilla ja palveluilla.

 Ekovilla valmistetaan pääosin kierrätetystä puukuidusta, hyödyntäen lukemaasi sanomalehteä. Eriste voidaan myös kierrättää käyttämällä se vaikkapa uudelleen eristeenä. Kun eristät metsän tuottamalla Ekovillalla, talosi eriste sitoo puukuidussa olevan hiilen käyttöiäkseen itseensä pienentäen osaltaan rakentamisenkin aiheuttamaa hiilijalanjälkeä. Kiertotaloutta parhaimmillaan.

 Ekovilla on hengittävien eristeiden markkinajohtaja Suomessa. Myös koko eristemarkkinassa Ekovilla on arvostetuin eriste omakotirakentajien keskuudessa. Ja edelleen Ekovilla on Suomen suosituin pientalojen yläpohjaeriste. (Rakennustutkimus RTS, omakotirakentajat 2016/17 RV).

No mikä tässä sitten on se yhtymäkohta Ihaan tarinaan ja mikä on ongelma?

  Asiakkaittemme tyytyväisyys ja molemminpuolinen arvostus tietenkin. Siitä pyrkivät nauttimaan sellaisetkin tahot, joilla ei ole mitään tekemistä Ekovillan kanssa. Itse asiassa Ekovillan tavaramerkki on niin suosittu rakentajien keskuudessa, että parhaimmat kilpailijamme matkivat sitä ja käyttävät sumeilematta hyväkseen.

 Kertomalla asiakkailleen myyvänsä Ekovillaa. Tai jopa käyttämällä Google-mainonnassaan tavaramerkkiämme avainsanana. Avainsana on siis se starttimoottori, joka käynnistää haun Googlessa ja muissa hakupalveluissa. Kun sivulle kirjoitetaan sana ekovilla niin kas kummaa, näkyviin saattaa tulla aivan muita tuotteita ja yrityksiä. Raaka-ainepohjaltaan täysin erilaisia, ja omistuskin on ulkomailla. Eli nähdään Ekovilla Ihaan lailla kuin omana talona, vaikka se on yritykselle Euroopassa rekisteröity tavaramerkki.

Yhtä surullista, kuin Ihaan viimeinen lause omasta talosta: ”Ainakin luulin asuvani. Mutta nähtävästi en asu. Niin kai se on, ei meillä kaikilla voi olla taloa.”

Toivon jokaiselle kilpailevalle valmistajalle menestystä omilla vahvuuksillaan – ja omalla nimellään.

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen

04.07.2017

Asennanpas itse kesämökin puhallusvillan – helposti

”Kun olet ajatellut, voit päätyä hyvin tärkeisiin ratkaisuihin”

Nalle Puh

 Mitähän ne ajattelun jälkeen olevat tärkeät ratkaisut voisivat olla mökin eristämisessä? No esimerkiksi sellaisia, että minäpä asennan puhallusvillan itse. Kyllä, se on mahdollista ja kaiken lisäksi helppoa!

  Ekovilla IA -itseasennus on suunniteltu helppoa ja mukavaa omatoimista asennusta ajatellen. Voit hakea kauppiaaltasi vuokralle puhalluskoneen, jolla ylä- ja alapohjan eristystyö käy näppärästi. Puhalluskone ja isokin määrä eristettä kulkevat mukavasti henkilöauton peräkärryssä, sillä puhallusvilla on ekopakattu säkkeihin noin viidenteen osaan tilavuudestaan.

 Oletpa mistä päin Suomea tahansa, rautakauppiaasi on kokenut itseasennettavan Ekovillan myyjä. Ohjeita löytyy säkin kylkeen painettuna, saat myös kaupan varastolta opastusta koneen käyttöön.

 Ja taas itse asiaan, eli miten homma hoidetaan, kun kone ja villat on saatu työmaalle. Aluksi muutama vinkki koneen käytöstä:

- Konetta voi liikutella pyöriensä varassa oikeaan paikkaan, kone laitetaan tasaiselle alustalle.
- Kiinnitä puhallusletku huolellisesti koneeseen ja vie letkun toinen pää sekä kaukosäädin puhalluskohteeseen.
- Tarkista aluksi, että koneen villasäiliö on tyhjä ja liitä kone verkkovirtaan. Villa kannattaa syöttää paloina, yhden säkin sisältö säiliöön kerrallaan. Pakkausmateriaalia tai muita vieraita materiaaleja ei laiteta villan joukkoon.
- Villaa ei sullota säiliöön kädellä tai muilla esineillä koneen ollessa käynnissä. Letkutukoksen sattuessa irrota letku ja poista tukos. Älä katkaise letkua.
- Koneella voi puhaltaa ainoastaan Ekovilla-eristettä.
- Koneen vikatapauksessa ilmoita koneeseen tulleesta viasta ja vian laadusta koneen vuokraajalle. Säilytä kone sateelta suojassa myös kuljetuksen aikana.
- Tarkempia ohjeita saat täältä.

Yläpohjan rakenne kunnossa

 Olet varmaan tehnyt rakenteet ohjeittemme mukaan. Ilmansulkupaperi on asennettu huolellisesti, räystäsalueella on tuulenohjain ja piippu on asianmukaisesti paloeristetty. Kun rakenteet ovat kunnossa, puhallusvillan asentaminen on helppoa ja lopputulos on hyvä.

Puhallusvillan asentaminen yläpohjaan

 Puhallusvillan asennus aloitetaan yläpohjan kauimmaisesta nurkasta ja lopetetaan sisäänmenoaukolle. Voit merkata puhallusvillan halutun paksuuden kattorakenteisiin, tai käyttää mittakeppiä oikean eristepaksuuden saamiseksi. Vaikka Ekovilla on hienojakoinen eriste, pinnan saaminen puhaltamalla ihan tasaiseksi on haasteellista. Mutta älä huolestu, pienet pinnan vaihtelut eivät ole olennaisia.

Puhallusvillaa alapohjaan

 Ekovillan puhallusvilla asennetaan alapohjaan yleensä, kun lattia ei ole paikoillaan. Puhallus suoritetaan lattiapalkkien väliin. Koska eriste on irtokuitua, saadaan painuma hallittua eristeen tiheyttä nostamalla, eli puhaltamalla ylipaksuuteen ja tiivistämällä. Tiivistämisen voit hoitaa kohtisuoraan painamalla, työvälineeksi käy riman päähän kiinnitetty levyn kappale.

 Tuohon puhallustouhuun tarvitset hyvän kaverin, joka syöttää villaa koneeseen. Tai syötä sinä eriste ja päästä kaverisi puhaltamaan. Tärkeintä on, että työ tehdään hyvällä mielellä ja kunnolla!

 ”Ei mikään jännittävä tunnu paljon miltään, kun sitä ei voi jakaa kenenkään kanssa. Kahdestaan on paljon miellyttävämpää”

Nalle Puh

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen

30.05.2017

Kesämökki ja hengittävät Ekovillan eristeet

”Kevät keikkuen tulevi / kori täynnä pensseleitä / väripurkkeja rutosti /
kasvun tarpeet kainalossa / kaikki parhaimmat tavarat / kesää varten varmistettu.”

 Olipahan pakko heittäytyä runolliseksi tuohon alkuun, sillä kevät tulee keikkuen myös mökin rakentamista puuhaaville. Mikä sen mukavampaa kuin aloittaa rakentaminen, ja nautiskella eri vuodenajoista omassa tuvassa!

 Fundeerataanpas tässä jutussa mökkiä, johon ei tule jatkuvaa lämmitystä, vaan tarkoitus on asustella pääosin keväästä syksyyn. Äkkiä ajateltuna tuollaisella rakennuksella ei ole vaatimuksia, pykätään vaan äkkiä seinät ja katto sekä lattia. Laitetaan vähän fylliä rakenteisiin ja kannetaan vielä kamiina sisään, niin kaikki on hyvin.

 Vai onko se noin helppoa? Ja ei kai siinä nyt ole järkeä eristää kunnolla kesämökkiä, puhumattakaan että näperrellään huolellisesti ilmansulkujen asennuksen kanssa.  Joskus ajateltiin noin, mutta onneksi moni asia on muuttunut ja rakennukset tehdään kunnolla. Tuvat lämpöeristetään ja niistä pyritään tekemään myös ilmatiiviitä, jotta ei tuulisi varpaisiin.

 Sitten itse asiaan. Suomessa rakennetaan ja peruskorjataan lukematon määrä talvet kylmillään olevia mökkejä, joita lämmitetään satunnaisesti keväisin ja syksyisin, joskus myös talvella. Lämpötilavaihtelut voivat olla suuria, siksi hengittävä rakenne on hyvä valinta ja toimii juuri näissä kohteissa erinomaisesti.

 Keväällä ja syksyllä ulkona on usein lämpimämpää kuin sisällä mökissä, joten kosteusvirta on sisäänpäin. Tullessasi mökille lämmität tilaa reippaasti viikonlopun ja kosteusvirta kääntyykin ulospäin. Viikonlopun jälkeen tupa taas jäähtyy ja taas kosteus pyrkii sisään päin. Tässä se jutun juuri piileekin: - Hengittävä, puuaineinen rakenne toimii, vaikka lämpötilat vaihtelevat suuresti. Oikein tehdyissä rakenteissa ei ole pintaa, mihin kosteus voisi tiivistyä, vaan puuaineiset materiaalit sitovat, siirtävät ja luovuttavat kosteutta. Viisas tuo luontoäiti, tuossa runossakin sanottiin että ”kaikki parhaimmat tavarat kesää varten varmistettu”.

Ulkoseinien eristys

 Ulkoseinät tehdään joko rankarakenteisina tai ohuesta hirrestä. Hirsiseinää ei eristetä, joten kirjoitan tässä ainoastaan rankarakenteen eristämistä. Yleisesti käytetty eristepaksuus on 100 mm Ekovillalevyä, joskus jopa 150 mm. Rungon ulkopuolelle asennetaan esim. puukuituinen Tuulileijonalevy, tiiviisti myös nurkkiin. Sisäpuolelle, Ekovillalevyn päälle tulee Ekovilla X Reno ilmansulku, joka on tarkoitettu juuri ohuille eristepaksuuksille. Sisäverhoukseen käy vahattu paneeli soveltuen erinomaisesti hengittävään rakenteeseen.

Yläpohjan eristys

 Yläpohja on joko palkki- tai ristikkorakenteinen. Ristikkoyläpohjaan voi eristeen puhaltaa myös itse, Ekovilla IA-villat ja kone löytyy rautakauppiaaltasi. Palkkiyläpohjaan soveltuu sekä Ekovillalevy että Ekovillan puhallusvilla. Usein kysytään, että mikä on oikea eristepaksuus yläpohjassa. Vastaus on, että kylmää vastaan riittää 150 mm, mutta hellekesänä 300 milliäkään ei ole pahitteeksi. Kuulostaa hassulta, mutta totta se on, kesäkuumalla tupa ei kuumene alkuunkaan niin nopeasti yön jälkeen, kun eristettä on reilusti.

Rossialapohjan eristys

 Mökkeihin tehdään useasti rossialapohja, jonka alapintaan soveltuu mainiosti puukuituiset Tuulileijona tai Runkoleijona tuulensuojalevyt. Lattiapalkkien välit täytetään joko Ekovillan puhallusvillalla tai Ekovillalevyllä, eristepaksuus voi olla 100-150 mm. Ilmansulku asennetaan eristeen päälle ja lopuksi lattialauta.

 Rakenneoppaasta löydät vastauksia yleisimpiin rakenteita koskeviin kysymyksiin. Eristeiden asennuksen ohella ilmansulku kannattaa asentaa huolella. Jos sinulle kuitenkin jää jotakin epäselvää rakenteisiin tai eristeisiin liittyen, heitä empimättä kysymys nettisivun alanurkassa olevaan kysymysboxiin. Vastailen mielelläni!

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen

25.02.2017

Yläpohjan eristys rintamamiestaloon

 Lupasin edellisessä blogissa, että jatkossa käsitellään jo ihan konkreettisia lisäeristyskohteita. No sitäkin, mutta asiakkaalla on niin mielenkiintoinen tapaus rintamamiestalossaan, että ajattelin ottaa sen tähän alkuun tarkasteltavaksi. Pelkissä lisäeristyksissä, mutta varsinkin korjauskohteissa on syytä ottaa tarkoin huomioon rakenteiden erityispiirteet ja myös puutteet. Mitä huolellisemmin kartoitus suoritetaan, sen parempaan lopputulokseen päästään. Mikä onkaan parempaa, kuin huolehtia että rahaa ei karkaa ullakon kautta harakoille ja tehdä se vielä turvallisesti rakenteiden toimivuutta vaarantamatta!

Asiakkaamme kysyy:

 Suunnittelen eristäväni 50-luvun pientalon yläpohjan Ekovillalevyllä, jota oli tarkoitus laittaa 250 mm paksusti. Taloon on uusittu tiilikatto aluskatteineen joitakin vuosia sitten. Kattoremontissa poistettiin vanhan katon aluskatteena ollut huopa ja sen alapuolelta umpilaudoituksesta vioittuneet laudat, puskusaumalla olevat ehjät laudat jätettiin kattoon.

Uusi yläpohjarakenne olisi katon vinolla osalla seuraava:

- sisäverhouslevy tai -paneeli
- koolaus ja ilmaväli
- Ekovilla X5 ilmansulku
- Ekovillalevy 250 mm
- vanha umpilaudoitus
- tuuletusväli
- aluskate
- tuuletusväli 32 mm
- ruodelaudat
- kattotiilet

 Umpilaudoituksen yläpuolella on siis tuuletusväli, mutta alapuolelle sitä on hankala järjestää katon ja seinän liittymäkohdan rakenteen sekä huonekorkeuden vuoksi.

Onko rakenteessa riski, että sisäilmasta diffuusion avulla siirtyvä kosteus tiivistyy umpilaudoituksen alapintaan?


Ilkka Ekovillasta vastaa:

 Tällaiset kohteet kannattaa tarkastella aina tapauskohtaisesti, jotta ongelmilta vältyttäisiin. Ekovillaa käytettäessä tiivistymisriskiä ei ole, vaikka periaatteessa rakenteen pitäisi harveta vesihöyryn läpäisevyyden suhteen ulospäin. Teoreettisesti tarkasteltuna joillakin laskentaohjelmilla voi rakenteessa näkyä hetkellistä tiivistymistä, mutta kyseiset ohjelmat eivät huomioi puukuidun kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta.

 Laudan pinta ja eriste ovat kumpikin kosteutta sitovaa puuainesta ja siksi tiivistymisriski on erittäin vähäinen. Koska aluslaudat on asennettu puskusaumalla, ei rakenteen yläpinta ole kovinkaan tiivis vesihöyryn suhteen.

 Yläpohjarakenteen tuulensuojausta ajatellen laudoitus on harvahko, siksi hyvän lämmöneristyksen kannalta on järkevää asentaa laudoitusta vasten tuulensuojalevy. Soveltuva tuote on 12 mm:n Tuulileijona, joka on puukuidusta valmistettu hengittävä tuulensuoja. Eristeen lämpimälle puolelle asennetaan Ekovilla X5 ilmansulku 300 mm limityksellä. Ilmansulun asentamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen, jotta ilmavuodoilta vältytään.

Artikkelin kirjoitti Ilkka Romppainen

Kiinnostuitko lisäeristyksestä?

Tilaa maksuton lisäeristysopas alla olevasta painikkeesta.

Tilaa maksuton lisäeristysopas

30.11.2016

Yläpohjan lisäeristäminen on helppo tapa pienentää energialaskua

”Teemme joka päivä valintoja, jotka vaikuttavat energiankäyttöön niin kotona, töissä kuin vapaa-aikanakin. Päätöksiin vaikuttavat asenteemme, mieltymyksemme ja käyttötottumuksemme. Energiansäästöön saadaan tehoa, kun jokainen meistä oivaltaa oman osuutensa ja välttää turhaa kulutusta. Energian järkevän käyttämisen ei tarvitse kuitenkaan rajoittaa elämää.

Kodin energiankäytöstä jopa puolet kuluu lämmitykseen. Vedenlämmityksen osuus on viidennes. Viimeinen kolmannes kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Kerrostalossakin noin 40 prosenttia vastikkeesta kuuluu energiaan ja veteen. Jokainen perheen jäsen voi tehdä oman osuutensa kodin energiankulutuksen vähentämisessä. Sammuta tarpeettomat valot ja laitteet, säädä lämpötila kohdalleen, tuuleta oikein ja käytä vettä harkiten.

Lähde: Motiva

 Edellisessä blogissa lainattiin vanhaa eristämisohjetta, jossa luvattiin hyvin eristetyn talon vaikuttavan perheen onnellisuuteen. Motivan mukaan taas jokainen perheen jäsen voi tehdä oman osuutensa energiansäästössä sammuttamalla turhat valot ja laitteet sekä säätämällä lämpötilat jne.

Yläpohjan lisäeristäminen on kannattava sijoitus

 Kodin energiakuluista menee lämmitykseen jopa puolet. Ja kun yläpohjan kautta kokonaisenergian käytöstä karkaa yli puolet, ei ole vaikea päätellä mistä karkaa rahaa! Lisäksi yläpohja on kaikkein helpoin ja edullisin lisäeristää jälkikäteen.

 Yläpohjan lisäeristäminen vaatii hieman kartoittamista ja joskus vähän korjaamista ja rakentamistakin, kuten tuuliohjaimia ja kulkusiltoja. Toivottavasti latasit edellisen blogin yhteydessä olleen lisäeristysoppaan, jossa sivuttiin yleisimpiä ongelmakohtia ratkaisuineen eri-ikäisissä rakennuksissa.

 Kun yläpohja lisäeristetään, takaisinmaksuaika on usein erittäin lyhyt. Purueristeisissä taloissa se on parhaimmillaan pari vuotta ja uudemmissa noin viisi vuotta. Voit itse todeta asian lisäeristyslaskurilla. Esitänkin sinulle suoran kysymyksen: - kenelle mieluummin maksat, energiaa tuottavalle yhtiölle vai itsellesi?

 Lisäeristyksen hinnan saat takaisin energian säästönä. Huomiotta ei kannata jättää myöskään paremman eristyksen tuomaa asumisviihtyisyyden paranemista. Lisäeristämällä ja tiiviyttä parantamalla talosi energiatehokkuus ja -luokka paranee ja jälleenmyyntiarvo nousee.

Miksi valita Ekovilla lisäeristeeksi?

 Ekovilla on puukuitueriste. Se on sopiva eriste purun päälle koska se toimii kosteusteknisesti samalla tavalla. Muun tyyppisten eristeiden lisäeristeenä Ekovilla täyttää saumakohdat ja parantaa myös yläpohjan kosteusteknistä toimintaa. Ekovilla on erittäin suosittu puhallusvilla lisäeristämisessä ja korjausrakentamisessa. Kokenut, valtakunnallinen ja vaativissa kohteissa korkeakoulunsa käynyt asennusverkosto huolehtii kotisi eristeiden asennuksista.

 Seuraavat blogimme käsittelevätkin jo konkreettisia lisäeristyskohteita. Tutkimme hieman ”klinikkatyyppisesti” erilaisia yläpohjarakenteisiin liittyviä tapauksia. Voit laittaa myös chattiin eli kysymysboxiin oman kysymyksesi, johon vastailen mielelläni.

Artikkelin kirjoitti: Ilkka Romppainen 

Kiinnostuitko lisäeristyksestä?

Tilaa maksuton lisäeristysopas alla olevasta painikkeesta.

Tilaa maksuton lisäeristysopas

26.10.2016

Oikein lisäeristetty koti on lämmin koti

”Lämmin ja vedoton koti on onnellisen perhe-elämän edellytys. Suomessa on pitkät ja pimeät talvet ja joudumme oleskelemaan neljän seinän sisällä melkoisen osan elämästämme toisin kuin etelän maissa, joissa suurin osa ajasta vietetään avoparvekkeella tai muutoin ulkona.

 Kun näin on, meillä pitää olla kunnolliset ja lämpimät kodit asuaksemme. Kodin tulee olla viihtyisä, jotta nuorisommekin pysyisi sen piirissä eikä kuluttaisi aikaansa liian paljon kodin ulkopuolella, jolloin se jää vähemmälle osalle vanhempien myönteisestä vaikutuksesta. Lämpimän kodin teknilliset edellytykset ovat lämpöä pitävät seinät ja välikatot”.

(Lähde Tako-tehtaan ohjekirja Lämmin koti vuodelta 1949.)

 Tuossa Takon kirjasessa kerrottiin viisaita asioita hyvän eristyksen vaikutuksista jo miltei seitsämän vuosikymmentä sitten. Ajateltiin lämpimän kodin olevan onnellisen perhe-elämän edellytys, puhumattakaan sen vaikutuksesta nuorison hyvinvointiin.

 Totta toinen puoli, mutta emme suinkaan väitä, että eikö vetoisessakin kodissa asuisi onnellinen perhe. Ja saattaa se Pokemoneja jahtaava nuorisokin olla vanhempiensa kanssa ihan tyytyväinen oloonsa.

 Mutta jos talon yläpohjassa on vähän villaa, ja vaikka sanotaan että raha ei tee onnelliseksi, saattaa rahan hukkaaminen huonon eristyksen takia tehdä rauhattomaksi. Ainakin rahapussia vahtivan hinta- ja ympäristötietoisen talonomistajan. Meillä on kuitenkin rauhoittava tieto siitä miten asia korjataan. Takon eristämisoppaassa käytiin läpi lämpimän kodin teknillisiä edellytyksiä, joten eiköhän mekin pysytä niissä menemättä onnellisen elämän muihin tekijöihin. 

Millainen on lisäeristetty lämmin koti?

 Se on muutakin kuin tolkuttoman paksu eristekerros. Se perheen oma koti, jota ei saa pilata rahankiilto silmissä myydyllä ja hätäisesti tehdyllä lisäeristyksellä. Ymmärtämättä miten eri materiaalit toimivat keskenään. Usein tarvitaan ammattitaitoa ja ongelmat ratkaisevaa kartoitustyötä.

 Varsinkin vanhojen talojen ullakoille on kerätty vuosikymmenten saatossa tarpeellista ja varsinkin tarpeetonta tavaraa. Eristeiden pinnalla voi olla kattohuopapalasia, muovia tai jotain sellaista, johon kosteus pääsee tiivistymään aiheuttaen jopa mikrobikasvustoa. Kaikki ylimääräinen tavara pois!

 Tarkistettava on myös piipun kunto. Jos havaitaan halkeamia tai pahoja rapistumia, korjataan ennen lisäeristystä. Myös piipun paloeristystä on nostettava uuden eristepinnan yläpuolelle. Ennen lisäeristämistä kannattaa siis kartoittaa eristettävät kohteet myös mahdollisten vaurioiden varalta. Yläpohjassa voi olla pieniä rakentamistarpeitakin ennen eristystä.

 Siksi olemme tehneet selkeän lisäeristysoppaan, jossa on huomioitu eri vuosikymmenten talojen erityispiirteitä ongelmineen ja ratkaisuineen. Opas on tarkoitettu pien– ja rivitalojen asukkaille, jotka suunnittelevat yläpohjan lisäeristämistä. Ja jos jotakin jää epäselväksi, kannattaa kysyä apua nettisivujemme chatin kautta.

Artikkelin kirjoitti: Ilkka Romppainen

Lataa maksuton opas »

Pyydä tarjous